A002 Vermeulen

Deze woning is langs een drukke invalsweg van Dottenijs gelegen. Aan de oostzijde van het terrein vindt men eveneens een tankstation terug. Deze twee elementen liggen aan de basis van het ontwerp. Ten einde de geluidsoverlast van de baan en van het tankstation te verminderen werden twee ‘schermen’ voorzien. De ene, een bakstenen muur, evenwijdig met de rijweg, dat de garage, doelbewust aan de andere zijde van het terrein gelegen, met de woning verbindt, en de andere loodrecht op de rijbaan, gevormd door de woning zelf. Deze ligging laat toe volop van de zuidwest gerichte tuin te genieten.

De wens was dat de woning een modern en minimalistisch look uitstraalde. Er werd dus gekozen om een monolithische blok op te bouwen dat naast de gewone woonruimtes ook een architectenbureau met archiefruimte moest omvatten.

Intern werd het minimalistisch concept doorgetrokken door een blok, dat alle technische en natte ruimtes omvat, gedecentreerd in de woning te plaatsen, het “box-in-the-box”-principe. De ruimtes rondom dit volume zijn dan volledig open. Door het volume niet centraal te plaatsen creëert men een hiërarchie in de woning. Aan de smalle zijde, loopt de gang dat als buffer voor het naburige tankstation fungeert. Aan de andere zijde ontplooit zich de keuken, dat volledig naar de tuin gericht is. Aan de twee uiteinden van het volume vindt men vooraan het bureau en aan de achterzijde de leefruimtes terug. Op de verdieping werden de slaapkamers met dezelfde ideologie geplaatst.

Als materiaalkeuze was een roodkleurige baksteen verplicht. Deze werd her en der onderbroken door antraciet gekleurde aluminium panelen. Er werd eveneens doelbewust gekozen voor het vrij open houden van de gelijkvloerse verdieping met grote raampartijen en een meer gesloten, cosy karakter van de bovenverdieping.